Joël: De uitdagingen van het ketogeen dieet: Stilzitten en feestjes

We zijn inmiddels al weer zo’n maandje bezig met het ketogeen dieet en hoewel ik me scherp, actief en verrassend opgewekt voel, wil het met de kilootjes toch nog niet zo hard lukken als ik had gehoopt. Dat is raar, want tijdens mijn vorige keto-sessie was ik rond dit punt toch al redelijk vooruitgang aan het boeken met vetverbranding. Ik nam daarom mijn huidige “Keto gewoontes” onder de loep om vast te stellen wat er nu anders gaat. Ik kwam tot twee conclusies; Ik zit op een dag meer passief stil en ik heb de afgelopen tijd meer feestjes gehad.

Een rare tegenstrijdigheid; Stilzitten en feesten zijn toch twee werelden van verschil? Klopt, maar beide situaties nemen hun eigen uitdagingen met zich mee. In de blog van deze week ga ik hier dieper op in.

Na enige introspectie was het mij duidelijk. Er spelen twee grote valkuilen die nu meer aan de orde zijn dan anders: Ik eet uit verveling en ik eet uit festieve solidariteit

Let me explain;

Momenteel is het nogal rustig op het werk en ik zit daarom al een geruime periode thuis te wachten op een nieuwe opdracht. Klinkt opzich leuk, al die vrije tijd. Maar in mijn ervaring is dit compleet funest voor het volgen van welk dieet dan ook. De reden hiervoor is dat ik een enorme vervelingseter ben. Waarschijnlijk gooi ik er toch dagelijks onbewust meer calorieën in dan eigenlijk de bedoeling is. Daarnaast maakt doelloos thuis zitten me ook behoorlijk laks. Het dagelijks tracken van m’n calorieën en macro’s is daarom de afgelopen tijd ook niet zo heel lekker gegaan. Ik heb eigenlijk helemaal geen goede kijk op mijn voeding. Bovendien is luiheid voor mij ook een progressieve kwaal. Hoe meer ik rondhang, hoe minder ik zin krijg in dingen ondernemen. Ook het sporten gaat daarom steeds vaker met enige tegenzin. Dit zou heel goed het gebrek aan resultaat kunnen verklaren.

Ironisch genoeg speelt het tweede probleem juist op als het te gezellig is. De laatste tijd zijn er wat meer verjaardagsfeestjes geweest dan gemiddeld en elke keer worden wij als de “Keto Boys” royaal geserveerd met allerlei lekkernijen die “met enige twijfel”  Keto geschikt zijn (props naar onze vrienden die met ons proberen mee te denken!). Het ding is echter dat ik me toch moeilijk kan inhouden wanneer er planken gevuld met vlees en kaas voor mij staan. Vaak is het issue dan niet zozeer het risico op het binnenkrijgen van te veel koolhydraten, maar puur het aantal netto calorieën die mij de das om doen.

Daarbij kwam afgelopen week nog een laatste dooddoener. Ik test nog regelmatig hoe het staat met ketose met behulp van de teststrips van Keton1. Helaas kwam ik er hierdoor achter dat ik sterk verminderd in ketose zit ten opzichte van een week of twee geleden…  Zou dit betekenen dat mijn lichaam nu vet aangepast is? Of krijg ik toch onbewust te veel koolhydraten binnen? Ik vrees toch echt het laatste…

Hoe meer ik over dit alles nadenk, hoe meer ik mij besef dat ik het allemaal toch wat minder serieus lijk te nemen dit keer. Tijdens mijn eerste periode van Keto diëten was ik super toegewijd en stelde ik mijzelf verschillende limieten en regels op die mede ervoor zorgde dat ik razendsnel afviel. Denk hierbij aan:

  • Het dagelijks tracken van calorieën en macro’s
  • Hanteren van een absoluut calorieën limiet (om overeten te voorkomen)
  • Dagelijks intermittent fasten met een tijdsframe van 8 uur
  • Absoluut geen pauzes of koolhydraat rijke cheatmeals tussendoor
  • Bij “luie” cravings, juist iets actiefs ondernemen

Ik ben toch een beetje teleurgesteld. Dit keer  zou juist makkelijker moeten zijn. Ik wist wat mij te wachten stond en ik was beter voorbereid dan ooit… Keto blijft een dieet waar discipline en wilskracht uitermate belangrijk zijn om succes te boeken. Ervaring en voorbereiding compenseren hier dus niet altijd voor. Het is tijd om weer serieuzer aan de bak te gaan. Misschien toch maar weer wat strenge regels opstellen…

Volgende week weer een update van Arno en ik hoop jullie binnenkort een meer positieve update te kunnen geven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.