De wetenschap achter keto

wetenschap-achter-keto

Om de wetenschap achter keto te laten zien, zullen wij ook iets moeten begrijpen over hoe koolhydraten in het lichaam worden gebruikt voor energie.

Wanneer jij koolhydraten tot je neemt zal je suikerspiegel in je bloed gaan stijgen. Voornamelijk met voedsel wat ook nog laag is in vezels zal dit gebeuren. Hierdoor wordt er insuline losgelaten door je lichaam en die zorgt ervoor dat de glucose je lichaamscellen in kan gaan. Wanneer de glucose eenmaal in de cel is zal deze worden afgebroken en hierbij ontstaan dan fosfaten die ons lichaam voorzien van energie.

Het enige probleem met dit proces, is dat dit maar met een beperkte snelheid kan plaats vinden. Dus wanneer er te veel glucose aanwezig is en dit niet de cellen in kan, moet het ergens heen. Ons lichaam heeft daar nog wel een opslag voor. Namelijk in de lever en in de spieren kan hij in de vorm van glycogeen nog 270 gram opslaan. Echter als deze ook verzadigd zijn, zullen de insuline receptoren op de cellen verminderen waardoor er geen glucose meer de cellen kan. Het lichaam zal dan de glucose toch ergens moeten opslaan en dat zal in de vorm van tryglyceriden gebeuren in ons lichaamsvet.

Hoe werkt Keto

Tijdens het volgen van het ketogeen dieet eet je maar heel weinig koolhydraten. Dus het bovenstaande over hoe deze worden gebruikt voor energie, zal dan niet meer kunnen gebeuren in je lichaam. Daarom zal je lichaam moeten overschakelen naar een andere energiebron.

Wanneer je je lichaam verhongert, zal je lichaam na een tijdje overschakelen van het gebruik van koolhydraten, naar het opgeslagen vet gebruiken voor energie. Dit mechanisme gebruikt het ketogeen dieet ook, alleen verhonger je jezelf niet, maar je verwijderd de koolhydraten en eet meer vetten. Aangezien je lichaam dan geen glucose meer heeft voor energie, zal je lichaam vet gaan omzetten in vetzuren en glycerol. Dit kan gebruikt worden voor energie in je cellen, maar bijvoorbeeld je hersenen kan niet overweg met deze vorm van energie. Daarom zal je lever deze vetzuren en clycerol gaan omzetten naar ketonen en suiker om aan de behoeftes van de hersenen te kunnen voldoen.

Het omzetten van de glycerol naar suiker heet “gluconeogenesis” en het omzetten van vetzuren naar ketonen heet “ketogenesis”. Als resultaat bij ketogenesis krijg je een ketone dat heet “Acetoacetate” wat een bouw stof is voor twee andere type ketonen namelijk:
– Beta-Hydroxybutyrate (BHB) – Na een langere tijd van ketose, een aantal weken, zal je lichaam steeds meer acetoacetate gaan omzetten naar BHB aangezien dit een veel efficiëntere vorm van energie is. Uit studies is gebleken dat deze vorm tot 70% efficiënter is dan glucose.
– Acetone – Dit kan soms door metabolisme worden omgezet in glucose, maar is eigenlijk afvalstof en zal dus worden afgevoerd. Dit is ook het stofje dat er voor zorgt dat je uit je mond gaan ruiken tijdens het ketogeen dieet.

Na verloop van tijd zal je lichaam steeds minder Acetone gaan aanmaken maar meer BHB aangezien je lichaam dan beter gewend raakt aan het hele proces van ketose en het gebruiken van ketonen voor energie. Het kan dus zijn dat wanneer je je staat van ketose in de gaten houd met plasstrips, dat het lijkt of ben je minder in ketose. Dit is niet het geval, je lichaam maakt echter meer BHB aan en dat word gebruikt, de acetone die wordt afgevoerd wordt gewoon minder.

Wil je weten wat voor invloed keto heeft op het opbouwen van spieren en conditie, lees dan vooral ook andere verhalen op ons blog waaronder https://debrofessors.nl/ketogeen-dieet-vs-spieren-vs-conditie/.

Er is ook een studie gedaan naar hoe het lange termijn effect is van keto op obese patienten. Mocht je echt de diepte in willen duiken over keto kan je dit hier lezen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.