Joël trapt af

De Brofessors zijn terug van vakantie! Na bijna een maand te hebben vertoeft in Zuid-oost Azië, is het weer tijd om hard aan de bak te gaan. En poeh, dat is ook echt wel nodig. Nog nooit heb ik zo lekker (en zo veel) gegeten. Natuurlijk moet je jezelf wat gunnen als je op reis bent, maar we zijn een beetje doorgeslagen… Laten we zeggen dat de strandlichamen waar we regelmatig over zwetsen, er toch niet van gekomen zijn.

Daarbij komt dat Indonesie misschien wel het moeilijkste land is om als toerist bewust te eten. Op de hoek van elke straat vind je streetfoodkraampjes waar ze met alle plezier de heerlijkste gerechten vers voor je frituren. Leuk voor een keer, maar wanneer je dit elke dag doet, merk je na verloop van tijd al snel dat die shirtjes steeds strakker beginnen te zitten

Genoten dus! We zijn inmiddels weer een goede maand thuis, maar de eetgewoontes uit Indonesië plagen mij nog steeds. Ik schuif nog geregeld bakken noedels, diep gefrituurde gepaneerde stukken vlees en de heerlijkste pastijtjes naar binnen. Het helpt dan ook zeker niet mee dat ik de weken na thuiskomst ook totaal geobsedeerd was met het repliceren van al de lekkernijen die we tijdens onze reizen hebben ontdekt.

Maar na een aantal schuine opmerkingen van vrienden en familie, begon de realisatie toch echt in te kicken, ik begon weer rap dikker te worden…  Er moet dus weer iets gebeuren, en snel! Over drie maanden heb ik een trouwerij waar ik er op mijn paasbest uit wil zien en komende zomer wil ik ook gewoon weer ongegeneerd in hempies kunnen rondlopen. Er is dus geen ontkomen meer aan; tijd om de schade op te meten en voor het eerst in eeuwen weer op de weegschaal te gaan staan.

72 kilo rond. Ik had eerlijk gezegd erger verwacht, maar dit was toch even schrikken. Hoewel niet een rampzalig gewicht voor iemand van mijn lengte en postuur, is het toch een goede acht kilo zwaarder dan bij de afsluiter van mijn laatste periode van succesvol dieeten. Daarnaast moet ik eerlijk toegeven dat ik sinds afgelopen oktober matig weinig gesport heb. Er zal dus ook zeker een verlies van spiermassa geweest zijn in de tussentijd. Niet goed.

Vorig jaar had ik enorm veel succes met afvallen met behulp van het ketogeen dieet (zoals eerder besproken in onze podcast, check ons op www.debrofessors.nl!).  Hoewel ik dit dieet eerder met volle overtuiging afgezworen had (het is zo lastig wanneer de juiste motivatie niet aanwezig is!), heb ik er stiekem toch wel weer zin in. Dit keer wil ik het echter anders doen, aangezien ik ook forse sportdoelen heb. Daarom een nieuwe periode Keto, met een beter plan en betere voorbereiding!

Week 1 op het ketogeen dieet.

17 februari 2020

Maandag… Ugh. En als er iets is dat mijn humeur nog slechter kan maken, dan is het me moeten weerhouden van mijn suikerverslaving. Op een of andere manier neem ik mijzelf altijd voor om te beginnen met dieeten op maandagen. Dit moet wel een onbewust psychologisch mechanisme zijn, zodat ik mezelf toe sta om het weekend daarvoor nog even goed los te kunnen gaan. En geloof me, dat heb ik gedaan. Zaterdag de laatste biertjes, koekjes en repen chocolade naar binnen gewerkt, maar nu is die gevreesde Keto maandagochtend toch aangebroken. Als een ware masochist ga ik dit dieet dan ook meteen hardcore beginnen, met een gehele dag vasten.

Vasten is een prima methode om je lichaam snel in de staat van ketose te lanceren. Maar leuk is anders. De dag voelt vooral saai aan. Ik kom er achter dat “comfort eating”  een soort van hobby voor mij is geworden. De gehele tijd droom ik van eten, en dan ook vooral over het meest ongezonde, koolhydraat rijke eten dat je kunt verzinnen. De ontwenningsverschijnselen van het gebrek aan suiker steken dan ook meteen hun kop op. Dit gaat toch weer een behoorlijke uitdaging worden… Vluchtig spookt een gedachten door mijn hoofd; Waar ben ik aan begonnen.

18 februari 2020

Vandaag gaat het dan echt los. Om mijn keto plan te realiseren zet ik een paar cruciale stappen. Ten eerste download ik een app waarmee ik efficient en overzichtelijk mijn calorie en koolhydraat inname kan tracken. Dit zodat ik absoluut niet over mijn streefdoel van max. 20 gram koolhydraten per dag kan gaan. Daarna is het tijd om flink boodschappen in te slaan.

Aangekomen in de supermarkt bereid ik mijn strategie voor. Om cravings zo veel mogelijk te vermijden, mag ik niet geconfronteerd worden met verleidelijke suikers. Meteen laad ik mijn winkelwagen vol met bakken vlees, zakken groentes, dozijnen eieren en blokken kaas. Met een tactische ontwijkende maneuvre vermijd ik het brood en gebak schap. Goh, wat zal ik dat gaan missen… 

Ik verbaas me hoeveel vlees in de koelkast ligt. Als je een echte carnivoor bent, dan zul je zeker je lol opkunnen tijdens het keto dieet. Ik eet mijn eerste paar maaltijden en voel me zeer optimistisch. Dit is zo slecht nog niet. Om te garanderen dat ik efficient en veilig in ketose kan transitioneren, neem ik direct ook wat MCT en elektrolyte supplementen, royaal verstrekt door Keton1!

19 februari 2020

Deze hele dag is een blur. Ik sta wazig op en als een ware zombie strompel ik door de dag heen. Er valt niks te melden, ik wil alleen maar slapen.

20 februari 2020

De Keto griep heeft me nu toch echt te pakken. Ik voel me knap beroerd en heb echt nergens zin in. Ik zeg mijn sportafspraak van die avond af en blijf vandaag lekker op de bank liggen… Met moeite eet ik de benodigde hoeveelheid vetten en zorg ik er ook voor dat ik genoeg water blijf drinken (aangevuld met supplementen natuurlijk).  Tegen de avond ben ik nieuwsgierig of er al ontwikkelingen zijn, daarom gebruik ik een van Keton1’s teststrip. Deze bevestigen het; Ik zit zwaar in Ketose.

21 februari 2020

Verrassend genoeg is de griep al voorbij! Na slechts een paar dagen last gehad te hebben van de omwisseling naar een vet aangepaste levensstijl, voel ik mijzelf vandaag werkelijk fantastisch.

Energiek, scherp en opgewekt spring ik uit bed. Direct heb ik zin in eten, iets wat ik nog nooit s’ochtends heb meegemaakt. Ik knal een gezond vetrijk ontbijt naar binnen en maak direct m’n hele huis schoon, heerlijk.

Een vriend vraagt mij spontaan of ik hem kan helpen bij het snoeien van zijn tuin. Zonder twijfel ga ik akkoord, en stap in de auto. Mijn nieuwe gedreven werklust en onverklaarbaar hoge uithoudingsvermogen uiten zich sterk. Binnen no time snoeien we de gehele tuin en ik zie een verbaasde blik op het gezicht van mijn makker. Zo actief kennen ze me niet.

22 & 23 februari 2020

Dit weekend begint de eerste echte uitdaging. Wij hebben namelijk een paar dagen relaxen bij vrienden op de planning staan. En het enige wat we willen gaan doen is gamen, hangen en eten.

Waar wij normaliter easy zak na zak M&M’s wegkanen op dit soort dagen, moeten ik en mijn Brofessor collega Arno het dit keer doen met noten, pure chocola (van min. 85% cacoa) en vooral veel vlees! Want ja, laten we realistisch zijn, wanneer je weg bent met vrienden, komen groente gewoon niet aan bod.

We lijken er echter beide geen moeite mee te hebben en houden ons strikt aan ons dieet. Dit is een zeer positief teken; als we verleidingen tijdens uitjes met vrienden kunnen weestaan, dan krijgt niks ons stuk.

Week 1 weer overleefd! Ondanks het luie weekend en het gebrek aan beweging door de keto flu, ben ik nog steeds ruim een kilo afgevallen. Dit voelt prima, ik heb er gewoon weer zin in!

Check volgende week de rapportage van Brofessor Arno over zijn ervaringen met de eerste periode Keto!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.