Keto en pizza; de droom komt uit

Toen ik zelf zou beginnen aan het Ketogenic diet had ik een grote zorg; Kan ik lekker blijven eten zonder al te veel offers te brengen? Om deze reden heb ik eerst uitvoerig onderzoek gedaan naar het omstreden dieet en de mogelijkheden qua voeding. De grootste en meest praktische bron van informatie vond ik op: https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto (ongesponsorde shoutout!)

Via de bovenstaande website leerde ik alle ins en outs over het dieet + wat men allemaal wel en niet kan nuttigen. Laatst keek ik even terug op dietdoctor.com ter voorbereiding van onze podcast aflevering. Mijn oog viel op iets wat ik wonderbaarlijk genoeg nooit heb geprobeerd te maken tijdens mijn 8 weken op het keto dieet; Pizza.

Het lijkt compleet onrealistisch. Pizza mogen eten tijdens het Keto dieet? Ja, het is geen grapje. Met een beetje creativiteit is het zelfs zeer makkelijk om iedereens favoriete junkfood binnen de kortste keren op tafel te zetten.

Ik ga er niet omheen draaien. Pizza is by far mijn favoriete gerecht ooit. Ik zou het met gemak dagelijks kunnen eten. Sterker nog, pizza is waarschijnlijk hoofdverantwoordelijk voor alle overgewichtproblematiek die ik ooit in mijn leven gehad heb. Een echte haat-liefde verhouding dus.

Met gezonde scepsis ging ik de uitdaging aan. In de eerste instantie kon ik mij moeilijk voorstellen dat een pizza gemaakt zonder regulier tarwebloem überhaupt zou kunnen tippen aan het orgineel. Toch overwon mijn nieuwsgierigheid het en maakte ik de #1 Keto “Fathead” Pizza met het volgende recept:

Ingredienten

Korst

  • 1 ei
  • 150 gram geraspte kaas (mozzarella or reguliere voorverpakte kaas)
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 100 gram amandelmeel
  • 1/2e theelepel zout
  • 1 eetlepel azijn

Topping

  • 3 eetlepels basis tomaten saus (let op de voedingsinformatie dat er geen toegevoegde koolhydraten in deze saus zitten)
  • 1 theelepel oregano
  • 125 gram geraspte kaas
  • Overige toppings naar keuze (maar keep it keto!)

Instructies

  1. verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Doe de geraspte kaas (mozzarella) en roomkaas in een steelpan en verhit deze geleidelijk op een midden hoog vuur. Roer totdat beiden ingrediënten samengesmolten zijn tot een consistente substantie. Voeg het mengsel toe aan de overige korst ingrediënten. Mix het geheel tot een egale bal deeg
  3. Spreid het deeg uit op een vel bakpapier (tip: doe eerst wat olie op uw handen om plakken te voorkomen). Gebruik eventueel een tweede vel bakpapier om op de bovenkant van u deeg te leggen. U kunt zo met een deegroller het deeg tussen de twee vellen in de gewenste vorm krijgen.
  4. Verwijder het bovenste stuk bakpapier en prik met een vork wat kleine gaatjes in uw deeg. Bak het deeg op het vel bakpapier voor ongeveer 10 á 15 minuten totdat deze goudbruin is. Verwijder de gebakken korst uit de oven en laat deze gedurende 5 minuten afkoelen op het bakpapier.
  5. Bereid in de tussentijd uw topping ingrediënten voor.
  6. Spreid met een sauslepel een dunne laag tomatensaus over de gebakken korst. voeg de geraspte kaas en keto friendly toppings naar keuze toe aan uw pizza. Bak het geheel nogmaals zo’n 10 minuten top de toppings goed gebakken zijn
  7. Voeg ter afronding nog wat zout, olie en oregano toe voor de beste smaaksensatie!

Een kleine disclaimer ter afronding:

Het grote doel van het Ketogenic Diet is om dagelijks onder de norm van 20 gram koolhydraten te blijven. De bovenstaande pizza bevat zo’n 18 gram koolhydraten (afhankelijk van de gekozen persoonlijke topping). Dit maakt het gerecht uitermate geschikt voor mensen die bijvoorbeeld naast keto ook nog doen aan het zogenaamde OMAD (one meal a day) vasten.

Het is raadzaam om tijdens het volgen van het Ketogenic diet altijd uw voedselinname te registreren om te zorgen dat u niet onverwacht over de grens van 20 gram koolhydraten per dag gaat. Ik raad zelf de App “Carb Manager” hiervoor aan, aangezien deze zeer praktisch en gebruiksvriendelijk is. Zie hiervoor https://www.carbmanager.com/ (wederom ongesponsord advies)

Geniet van uw pizza en keep it Keto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.